AUTOGÉN TRÉNING áttekintés

AUTOGÉN TRÉNING
a mély ellazulás pszichológiai módszere, amely
a testi, lelki, szellemi regenerálódás lehetőségét kínálja.
Ez egy koncentratív önellazítás,
saját erőből merítő komplex relaxációs módszer,
amely a technika és az önismereti munka egysége.

Javasolható mentálhigiénés célból, önirányítási nehézségek, teljesítmény problémák, szomatizációs tünetek esetében. (hatásáról pontosabban)

A teljes módszer megtanulása több hónap gyakorlást kíván – 12-15 alkalom egyéni vagy csoportos személyes találkozóval (tanulásáról részletek). A módszer az izmok ellazítása, tudatos irányítása és a belső elfogadás erősödése által, autogén módon, azaz a belső ritmusra épülve és tréningként, vagyis rendszeres gyakorlással hat. Az AT-ban az alapgyakorlatok egymásra épülnek (felépítéséről), így hétről hétre tanulható meg a test területeinek ellazítása, belső szervek közvetett szabályozása. Ennek során az alapgyakorlatok elsajátítása és mindennapi életbe illesztése, élményfeldolgozás és szemléletmód megismerése történik.

A test-tudatosság és testkontroll erősítésével az ellazulás és lelki rendeződés folyamata erősödik, ezáltal a mindennapi stressz hatásai hatékonyabban kezelhetőek. (hatásáról részletesebben)

Arra a velünk született képességre építünk, hogy a testi-lelki-szellemi egyensúly helyreállításával növeljük a szervezet önszabályozó és öngyógyító képességét, csökkentjük a distressz hatásokat, harmonizáljuk önmagunkat valóban testi, lelki és szellemi szinten. (AT működésének hátteréről)

Az AT módszere általában 10-12 éves kortól tanulható kamasz relax formájában, majd standard AT 15 éves kortól. Az AT sajátos formái a várandósok és kisgyermekek számára kialakított relaxációs módszerek. Az alap módszer adaptációit alkalmazzuk a diákrelax, iskolai relax, hangterápiás relax, mesepszichológia és a szimbólumterápia területén. (részletek a megfelelő aloldalakon)

Relaxációs elemeket sok program és sok más pszichológiai irányzat is előszeretettel alkalmaz a saját elméleti kerete szerint.

Az autogén tréning tanításának, terapeuták képzésének szakmai egyesülete a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület (MRSZE).