AT tanulása

Az autogén tréning (AT) elsajátítása képzett szakemberrel 12-15 alkalom alatt, hetente egy találkozóval lehetséges. A heti egy személyes találkozót napi 2 x 5-10 perc gyakorlással és naplóírással szükséges a jelentkezőknek kiegészíteniük, a módszer eredményes elsajátítása érdekében.

Az AT előzetes ismereteket nem igényel, egyszerűen megtanulható, személyes és aktuális szükségletek szerint alkalmazható.

Egyéni ülések és csoportos tréning formájában tanulható az AT. Az aktuális tréningek, tanfolyamok  részleteit az Újságok menüpontnál keresse. Egyéni időpontot telefonos kapcsolatfelvétellel kérhet.

A tanulás elemei:

A tréningen való részvételt megelőzi egy személyes beszélgetés, ami a kapcsolat megalapozása és az esetleges kontraindikáció (ellenjavallat) feltárása miatt elengedhetetlen.

Az ülés menete általában: gyakorláshoz kapcsolódó tapasztalatok ismertetése, feldolgozása, ráhangolódás, ellazulás, célformulák, csend, visszaváltás, élmény rögzítése, feldolgozások – kitekintés, mélyítés. Az egyéni terápia során a fentiektől szükség szerint eltérünk.

A tanfolyam végére a résztvevők képesek az AT, mint relaxációs technika önálló alkalmazására, valamint a hatékonyabb lelki munkára az érintett témák területén. Összességében az önismeret és énhatékonyság javulása tapasztalható (lsd. még AT hatása).

AT a saját aktivitásunkat használja fel abban a folyamatban, amikor rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatokkal létrehozzuk a pszichés és testi-lelki ellazultságot. AT: AUTOGÉN (görög) autos – ön(magunkból) genos – származó.

A tanulási folyamat segít abban, hogy a módszer beépüljön a napi gyakorlatba, és hogy biztosítsa az elért eredmények mélyítését. Az AT megtanulásának nincsenek előfeltételei. A módszerben való hit, a bizalom és a rendszeres gyakorláshoz szükséges kitartás a módszer tanulása során is alakul. Ezért az indító motiváció után az elköteleződés kialakításán túl a résztvevőnek követnie kell a folyamatot, elengedni nem csak az izmokat, hanem az előítéleteket, félelmeket, elvárásokat is.