Meseműhelyek OnLinE

A népmesék adakozóak,
annyit adnak a közös bölcsességből, amennyit csak befogadni tudsz.
A népmesék kíméletesek és szigorúak.
Megdolgoztatnak, ha figyelsz rájuk, de csak annyira, amennyire még elbírod.
A népmesék bölcsek, lényeges tudást mutatnak meg,
ha szimbolikus nyelvüket fejtegetjük.
Élővé és jelenvalóvá válik a mese, ha engedjük, hogy
személyes mesévé váljon.

A népmese a maga kacafántos népi nyelvén izgalmas lehetőséget kínál.
A sok egyéni egybe fonva mindig kirajzolja a nagy közöset. A relaxáció és megküzdés témakörében akár gyerekkel is átbeszélhetők ezek a mesei mondanivalók, de csak az után, hogy a felnőtt a maga útját megtette.

Az első mese A lompos medve lesz. Ennek a “könnyed” mesének az erkölcsi – szociális tanulsága lehetne az is, hogy MARADJ OTTHON, de még mi minden van benne…! Énerő, megküzdés, feszültségkezelés …https://nepmese.hu/…/mesetar/mesek/allatmesek/a-lompos-medve

Megküzdést segítő magyar népmeséket dolgozunk fel online, zárt FB csoportban.

A meseműhelyről véleményeket lásd alább. Következő tervezett időpont 2021 április.

Népmeséink gyógyító forrásai (2020.04.16.)

Összegző a meseműhelyről:

Személyes megnyilvánulások, megszólítások, egyéni értelmezéseknek az önmagunkat és egymást gazdagító erejét élhettük meg ezen a kísérleti  műhelyen. A cél elsősorban a személyes munka volt, amellett, hogy bele lehetett kóstolni, milyen az Intermodális Mesepszichológia módszerével dolgozni. Köszönet az aktív részvételért és a csendes kísérőkért is. A műhely során 3 mesével foglalkoztunk, 3 héten át. Kérdésfelvetéseket kaptak a résztvevők, hogy az online térben és az egyéni – otthoni munkában reprodukálni tudjuk a módszer lépéseit. Az egyéni megszólalásokat vezetőként kísértem, segítettem, de legalább ennyit hozzá tettek a csoporttagok reakciói, tovább gondolásai – akárcsak az élő együttlét során szokott történni.

Bátor nekiindulás volt az, hogy a mese személyességét betettük az online térbe. Sokan voltak nyitottak, próbálták ki (49-en), többen úgy, hogy tudták, végig akarnak jönni. A nyitott alkalmak után legtöbben szeretettel hagyták el a nagy csoportot, jó munkát kívánva (sokan vágyakozva, de megértéssel önmaguk iránt, hogy ezt most nem vállalhatják). A személyes találkozásnak megfelelő számban, 12-en maradtunk a hosszabb munkára, zárt csoportként.

OnlinePSZIcho

Vélemények a közös munkáról:

Kíváncsiságból merültem el a meseműhelybe. Milyen lehet online ez a munka? Hogyan lehet online párbeszédet folytatni, miközben a mese magával ragad? Először csak kapkodtam a fejemet, hogy mennyi-mennyi mély gondolat, érzés jelenik meg a különböző szintű rétegekben. Nehéz volt áttekinteni és átlátni. Hiszen nemcsak saját magammal foglalkoztam a mesén keresztül, hanem mindenki írása mélyen megérintett és elgondolkodtatott, sőt befolyásolt. A leírt gondolatok többszöri átolvasása, átrágása segített. Nagyon tetszett. Köszönöm szépen az őszinte megosztásokat. Aztán kicsit lassan, de felvettem a ritmust és megtaláltam a munkamódomat, belehelyezkedtem a folyamatba. Jól esett ezzel az irányítással dolgozni.

A tiszta hangért indultam útnak és nagyon sokféle tiszta hangot hallottam tőletek és magamban is ezen az úton. Erika tiszta gondolatokkal és szavakkal, érzékenyen vezetett. Jó volt az online tér hagyta idő, hogy semmi és senki nem sürgetett. Az idő bősége nagy mozgásra adott lehetőséget, hol mélyre vitt, hol magasra emelt, hol a múltban jártam, hol a mostban, hol a jövőben. Inspiráló volt a csoport sokszínűsége, mindenki adott hozzá és hozzám. Az online tér személytelensége helyett, támogató biztonságot éreztem. Ezért is nagyon hálás vagyok. Minden köszönök mindenkinek, Hálás vagyok és jókedvű.

Elindultam, mert valami megszólított, hogy indulnom kell, jeleket akartam, bizonyosságot, hogy jól csinálom a dolgaimat. Cserébe kaptam önbizalmat, megerősítést, hitet. Jelek helyett kaptam látást. Rájöttem, hogy képes vagyok az önvédelemre, a szolgálatot is elég jól csinálom, az értékeimnek tudatában vagyok, néha jó, ha a cigánygyerek trükkjeivel kimagyarázom magam, az élet megköveteli olykor, hogy a pokolra menjek, ha az jó ügyet szolgál, és néha a cél szentesíti az eszközt. Tudatosult, hogy a saját boldogság érdekében tenni lehet és kérni is szabad. Gazdagabb lettem egy égigérő közvetítővel. Mindezek eléréséért köszönet a csoportnak, a megosztott sorokban gyöngyszemekre bukkantam. Erőt kaptam, hogy szedjem a lábam tovább. Mindenkinek további jó utat kívánok!
“Áldás a béjövőre, béke a kimenőre”

Jöttem, mert szeretem a meséket, szórakoztató és hasznos időtöltésre számítottam. Így is lett, színesítette az estéimet, alkalmat teremtett az énidőre, önreflexióra, egy idő után már vártam az újabb kérdést, na mi lesz vajon ma este. Egészen meglepett, hogy a kérdések hatására micsoda gondolatfolyam indult el bennem, sodort és sodort. Elgondolkozhattam többek között a hiszékenységemről, a pazarlásszerű adakozásról és hogy ezek milyen kapcsolatban vannak az életem különböző területeivel. Sokféle érzést és emlékeket éltem át. A csoporttagok gondolatai még érdekesebbé tették ezt a belső utazást, mivel így más nézőpontból is ránézhettem a mesékre.

Mozdul a fű. Szél vagy zápor talán,
vagy egyszerűen az, hogy létezel
mozdítja meg itt és most a világot.

Pilinszky: “Itt és most” soraival indulok tovább. Reménnyel indultam el és a mese szeretetével. Útjelzőket kerestem, azt hiszem. Élménnyel és cigánykalapomba gyűjtött kincsekkel állok most tovább. Legszívesebben cigánykeréken. Mezítláb megyek, hogy érezzem a gyepet, csendben megyek, hogy halljam a pergő gyöngyszemek halk csendülését és a királykisasszonnyal összecseng a kacagásunk, mert furfangosan túljártunk ördögfiék elgáncsoló próbálkozásain. Esténként résnyire nyitom a lelkem, hogy együttjárásaink örömének illata ki-bejárhasson rajta. Akkor is, ha hetedhét országon túl járjuk tovább mesés hétköznapjainkat. Köszönöm Mindannyiótoknak ezt a finom szálakkal szőtt puha gyolcsot, amely pihenéseimben betakart az elmúlt hetekben és lelketek tiszta szavával hívott útra reggelenként!

Nagy élmény volt a csoportban lenni, egyénileg belemerülni a mesébe ės néha kapcsolódni egymáshoz. Köszönöm Nektek a nyílt, bátor megnyilvánulásokat. Csodálatos pillanatokat éltem meg és szeretném ezt a tudást valahogy beépíteni a mindennapi életbe. Szívesen dolgoznék még így! Köszönöm!!!

(A véleményekből a személyesebb vonatkozásokat kivettem, a képeknek külön jelentőségük lehet a csoporttagok számára.)

Ezek voltak a kereteink:

Összesen 15 alkalom, 15 témafelvetést tervezünk:
  • Egy alkalomra 2 napot hagyunk. Mindig a 2 napon belül válaszolok az adott bejegyzés keretében a hozzászólásokra, de természetesen a későbbiekben is visszaolvashatod csoporttagként.
  • Hozzászólás nem kötelező, a megajánlott gyakorlatok csak lehetőségek, de aktív részvételre biztatlak majd.
  • Beszélgetős formában leszünk együtt (chat), nem kell adott időben gép előtt lenned.
INGYENES az első 5 alkalom, a következő 10 alkalom egyszeri 9-12.000 Ft-os felajánlás alapján elérhető (részleteket a csoportban pontosítjuk).
Jelentkezni április 15-én 24 óráig lehet, a Mese-forrás FB oldalon, és privát FB üzenetben. A MESE-FORRÁS ZÁRT CSOPORT április 16-án reggel indul.
Jelentkezés: itt – az FB eseményben a Mese-forrás oldalon, vagy FB-n üzenet írásával a Stiblár Erika profilra, vagy a stiblar.erika@pszichoforras.hu e-mail címen lehet.
Stiblár Erika
tanácsadó szakpszichológus, intermodális mesepszichológia képző
Vélemény, hozzászólás?