VÁRANDÓS-RELAX

VÁRANDÓS RELAX

 

A várandósok relaxációja egy olyan sajátos program szerint felépített autogén tréning, mely során a babával, a kismamasággal és szüléssel kapcsolatos témák feldolgozása társul a relaxációs módszer megtanulásával.

Az autogén tréning módszere a szervezet nyugalmi állapotának az előidézése által: a pihenésre, stressz kezelésre, belső feszültségek feldolgozására, valamint saját képességeink jobb felhasználásra és önismeretre ad lehetőséget. Ez egy tanulási folyamat, mely végén egy olyan eszközünk van, amit bármikor és bárhol önállóan használhatunk.

A tanulás része a közös alkalmakon kívül az otthoni rendszeres gyakorlás, mely lehetővé teszi a módszer mély elsajátítását és érvényesülését.

 

A várandóság állapota minden tekintetben más-állapot. A testi és lelki változások új lehetőségek és feladatok elé állítanak. Ez az állapot fokozott nyitottságot eredményez, melyre szükségünk is van az újdonságok feldolgozása érdekében. Új teendőink mellett régi lelki – és testi – jelenségek is előbukkanhatnak, amik megoldásra várnak. Emellett a testképünk és szerepeink változásával is kezdenünk kell valamit.

A másság feldolgozása és előnyünkre fordítása mindenkinek az aktuális élethelyzetétől függően ad feladatot. A várandóság vagy másállapot egy kiemelt élethelyzet, ami sok témát aktualizál, több síkú munkát – terhek átalakítását lehetővé teszi ezáltal.

A befelé fordulás egy olyan lelki munka lehetőségét jelenti, mely egyaránt tükröződik a lelki és fizikai állapotunkban, valamint a környezettel való viszonyunkban.

Az autogén tréning kifejezetten ajánlott azoknak a kismamáknak, akik

  • szorosabb kapcsolatot szeretnének kialakítani  magzatukkal
  • szeretnének lelki úton is felkészülni a szülésre, anyaságra
  • félnek a szüléstől vagy más szorongások jelentkeznek a várandóság folyamán
  • leendő anyaszerepükkel kapcsolatban vannak kérdései, kételyei, félelmei
  • görcsös a méhük vagy más testi tünetekkel szembesülnek
  • első gyermekük várandósága vagy szülése alatt volt valamilyen problémájuk
  • személyiségfejlődésüknek ezen kiemelkedő szakaszában szívesen dolgoznak érzéseikkel és tanulnak új lelki módszert.

A várandósága 5. hónapja körül időszerű elkezdeni az AT-t. Az első ismerkedő és bevezető személyes beszélgetés után a csoportfoglalkozások délutánonként a megbeszélt időpontban lesznek, 1,5 óra alkalmanként.

A Várandósok relaxációja magába foglalja a várandósság pszichológiájának összefoglalását, valamint a magzati fejlődéshez kapcsolódó alapvető ismereteket. A várandós állapotot megtámogató relaxációt pszicho-profilaktikus céllal vezeti be. Útmutatást nyújt a várandósság alatt feldolgozandó élettémák tekintetében, a foglalkozások szervezésére, felépítésére, valamint az imaginatív elemek alkalmazására vonatkozóan. A résztvevők megtanulják a relaxáció speciálisan várandósokra kialakított formuláit.

Időpont egyeztetés szükséges (Kapcsolat menü)