Mese-Webinár MRSZE 2022

LÉLEKTANI KULCSOK A NÉPMESÉKHEZ

szakmai webinárium Stiblár Erikával

Időpont: 2022.06.10  15-19 óra, regisztráció 06.08. 24 óráig

Részvétel ingyenes, regisztráció szükséges ezen a felületen.

Visszajelzések és összegzés:

Érdeklődő és gazdag hallgatósággal, 100 fő fölötti résztvevővel valósult meg az esemény. Örömteli volt az érdeklődés, párbeszéd, aktív munka a sajátélményben. A visszajelzések alapján az egyéni vonatkozású gyakorlatok legalább annyit adtak több résztvevőnek, mint az elméleti gondolatok.

Néhány megosztás pszichológusoktól:

  • Észrevettem, hogy a webinár óta olvasás közben (regény, nem szakirodalom) nagyobb figyelmet fordítok, vagy jobban észreveszem a testi reakcióimat. Észreveszem, hogy több síkon zajlik bennem a történet befogadása. Nagyon érdekes volt az a gyakorlat
  • Nagyon megtetszett a népmesék ilyen módon történő értelmezése, átgondolása, a sajátélmény gyakorlat során gyűjtött gondolataim később is foglalkoztattak, aktívan gondolkodtam azon, vajon miért azok a gondolatok, vagy motívumok jutottak eszembe.
  • Nagyon megragadt bennem az a gondolat, hogy a népmesék alkalmazása során segítő szakemberként mennyire fontos elengednünk a saját prekoncepcióinkat, értelmezéseinket, hogy igazán a kliens saját munkája kerülhessen előtérbe az ő saját azonosulásaival, értelmezéseivel és tudattalan tartalmaival.

A részletes kérdőívben (ami az aktivitási pontokhoz szükséges volt) látható, hogy olyan pszichológiai fogalmakat és jellemzőket emeltek ki a hallgatók, amik az Intermodális Mesepszichológia módszerének megkülönböztető jellemzői. További gondolataik is tükrözik, hogy a népmese szakmai hasznosságára ezentúl kicsit másképpen gondolnak.

Mesés nyarat kívánok, és az őszi mese-programokban való aktív részvételt. Az intermodális mese őszi programjai:

Bevezetés a mesepszichológiába képzés indul,

MRSZE-minikonferencia és

MRSZE országjáró konferenciája (Győr)

Kedves Kollégáink

A lélektani munka kibontakozása hasonló ahhoz, ahogyan a mesehős előteremti az erőforrásait. Ez a párhuzam ihlette az előadást. A népmesék célzott alkalmazással nagyon komplexen használhatók,  gazdag képi világuk és erőforrásokat mobilizáló jellegük a pszichológiai munkát katalizálják és megtartják.

Népmesei fordulatokkal illusztrálva mutatja be a MRSZE webináriumában Stiblár Erika a mese terápiás sajátosságait, hatótényezőit, és azok hozzáférhetőségét. Ismertet több fogalmat, amelyet az intermodális mesepszichológia módszerében alkalmaznak, és amelyek a néprajz-pszichológia találkozásából születtek meg.  A mese aktív munkára is csábít, ezért az online alkalom során sajátélmény gyakorlattal segítjük a közös gondolkodást. A webinárium végén párbeszédre és kérdésekre adunk lehetőséget.

Ezzel a webináriummal a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület (MRSZE) ingyenes ismeretterjesztő előadásainak hagyományát folytatjuk új formában. Az Egyesület az éves országjáró konferenciák mellett 1990-es évektől havi rendszerességgel tartott nyitott ingyenes ismeretterjesztő előadásokat, ahol több szakmából és egyesületből szerepeltek meghívott előadók. A nyitottság, együtt gondolkodás, szakmaközi és szakmán belüli együttműködés jelentőségét képviselték ezek az alkalmak, amelynek célja a tájékoztatás és inspirálás volt. Ezeket ma is nagyon fontosnak tartjuk, és az új lehetőségek mentén szervezzük a szakmai kapcsolatokat ápoló alkalmainkat.

A régi 1,5 órás személyes előadások helyett rövid szakmai napra hívjuk az érdeklődőket. A 4 órás webináriumon való részvétel az Egyesület nonprofit tevékenységéhez kötődve továbbra is ingyenes. 2022-ben szűkebb egyesületi keretben tartottunk már 3 alkalommal szakmai napot győri szervezéssel, és ezúttal a szélesebb szakmai közönség számára is elérhetővé tesszük.

A MRSZE-nél képzésben levőknek aktivitási pont szerezhető (részletek a jelentkezéskor).

Várunk az eseményre minden olyan kollégát, aki

  • dolgozik a módosult tudatállapotokkal, illetve érdeklődik iránta
  • érdekli a külső és belső képekkel való szimbolikus munka, és/vagy
  • szeretné a népmeséket a szakmai munkájában alkalmazni
  • továbbá azoknak, akik érdeklődnek az Egyesület munkája, képzései, specializációi iránt.

További események, információk:

Az intermodális mesepszichológiával (IM) találkozhatnak még a MRSZE éves országjáró konferenciáján is 2022 szeptember 17-én Győrben. A konferencia programja és előadói: https://forms.gle/zPan6cmtoeFCYJvs7, jelentkezési lap: https://forms.gle/LCnYaGccF9Sot6Sv9

IM képzésről és módszerről ismertetők a https://pszichoforras.hu/mesepszichologia/ és a https://relaxacio.hu/mesepszichologia.html oldalakon érhetőek el, aktuális hírek dinamikusan a https://www.facebook.com/mesepszichologia.intermodalis oldalon.

Az előadóról:

Stiblár Erika a népmesék pszichológiai célú alkalmazhatóságával és ennek kutatásával, továbbá a mesekultúrával 2005 óta foglakozik. A MRSZE mellett a Magyar Olvasástársaság (HUNRA – Népmese Napja Konferencia) és civil kezdeményezések mentén kapcsolódott a „népmese reneszánszához”. Jelenleg az általa kidolgozott módszertan szerint az Intermodális mesepszichológia (meseterápiás) képzést vezeti az Egyesületben, valamint a módszerhez kapcsolódó szakmai műhelyt. A MRSZE-ben 2005 óta tevékenykedik, 2007-től vezetőségben kutatási felelősként, jelenleg az elnökség tagjaként. Meseterápiás és mesepszichológiai publikációi a Pszichoterápia lapban, az MRSZE kiadványiban és a Fordulópont hasábjain érhetőek el.