Pszichológus szükséges

Mikor kellene pszichológushoz fordulni?

 

Gyakran csak közvetett elképzelések vannak arról, hogy mi történik a pszichológusnál, mivel lehet / kell / érdemes a segítségét kérni, és hogyan történik a munka. Az alábbiakban néhány szempont, amit figyelembe lehet venni a döntéshez.

Pszichológus segítségét, azaz szakmai ellátást kell igényelni elhúzódó és súlyos problémák esetén. A mindennapok része a problémákkal való megküzdés és szükséges a fejlődési vágy is. Időnként azonban olyan mértékűek a nehézségek vagy olyan jellegűek a problémák, hogy nem tudja a kliens kielégítően megoldani, és a mindennapi életet hosszú távon megnehezítik.

Nem elegendő a szociális háló (barátok, ismerősök) és az ismert megoldások, ha adott nehézségek visszatérnek, a jól működő(-nek tűnő) megoldások nem hoznak fenntartható eredményt. Ha többet is tud a kliens a megoldási lehetőségekről, mint amire föltétlenül szüksége lenne, mégis sikertelenek a próbálkozások. Lelki tényezők akaratlan és akadályozó befolyása miatt egyes életterületeken nincsen kellő fejlődés. Amikor mélyen gyökerező vagy aktuális (akut) elakadásokban általános tanácsok, laikus javaslatok nem segítettek, szükség van személyre szabott szakmai támogatásra és fejlődés segítésére. Ilyen esetben forduljon pszichológushoz bizalommal. (kapcsolat)

Önismeret és fejlődés lelki síkon egy befektetés a jövőbe. Mindenkinek feladata a külső és belső világban való tájékozottság, vagyis a világ – önmaga ismerete. Legtöbbször alakítani, fejleszteni és ápolni szükséges testi, lelki, szellemi önvalónkat. Ritkán vagyunk a teljes egyensúly és az ideális működőképesség állapotában. Általában lehet csiszolni, gazdagítani nemcsak a hiányérzet és szorongások miatt, hanem a boldogságra való képesség növelésének érdekében is. Mindenkinek máskor és másként jön el az önismeretre való igény és önfejlesztés ideje. Amikor viszont ez elérkezik, akkor képes teremteni időt és mozgósítani energiát e célból, ha akar. A pszichológia gazdag és szakszerű tárházát nyújtja az önismereti lehetőségeknek, ugyanakkor azt is szem előtt tartja, hogy az élmények és tudásanyag integrálható legyen, beépülhessen az addig megszerzett tudásba és a személy életébe, hogy összességében hasznosuljon. Tehát nem csupán az élmény megszerzésére figyel, hanem a feldolgozását és alkalmazását is segíti.

A pszichológus olyan szakember, aki objektív szempontok alapján, elfogulatlanul képes rálátni az akadályokra, meg is mutatja ezeket a kliensnek. Továbbá együttműködik a megoldások megtalálásában, támogatja az alkalmazásukat, így a sikeres megküzdést. Emellett fontos elérhetővé tenni lelki munkához és változáshoz szükséges energiaforrásokat. (tünetek, amikkel megkereshet)

A pszichológus nem orvos és a kliensei nem feltétlenül betegek. A pszichológiai munka olyan mentális segítségadás, amely sok évszázad segítő szakmáiból fakad. Pszichológusnak lenni azt jelenti, hogy az emberi lélek átfogó ismerete eltökélt szándékunk, személyiségünk alakítása az önismeretünkön túl is elkerülhetetlen feladatunk. A pszichológus a személyiségén keresztül szűri át azokat a módszereket, amelyeket hozzá illőnek tartva megtapasztalt, megtanult, és a klienshez igazítva alkalmaz. (ellátás formái – ahogyan dolgozom)