IM SŰRŰJE – Szakmai napok

Az Intermodális Meseterápia képzésének folyamatában egy mélyítési lehetőség az IM szakmai napok évente 3-4 alkalommal. A Lélekrendező Mesemunkát elvégzettek számára (vagyis 60 órás képzési idő után) vehetnek részt az IM képzettek ezeken a belső képzési és/vagy műhelymunka napokon.

A szakmai napok megszületését a már végzett tagok kezdeményezése segítette. Az Egyesületben létezik ilyen munkaforma, ezért megalakultunk 2020 szeptemberében, az első minikonferencia előtti első találkozónkon. Az Intermodális Mesepszichológia Munkacsoport a MRSZE-n belül egy zárt csoport, azokból a képzettekből áll, akik szeretnének tagjai lenni.  A képződők számával a csoport nő majd. Igyekszünk a meséből ihletődni: változva és újjászületve élni minden szakaszban. Új egyes pontjain ez a munka, lényegében pedig nagyon is (ön)azonos – ez a mese-szakmai-munka, és remélhetőleg a munkacsoport is.
A CÉL: az elkezdett mesei munkák mélyítése és folytatása, a komplexebb elméleti és módszertani agyagokat az IM szemléletében átdolgozni, a végzettekkel együttműködésben! Célunk ezeken a találkozókon mélyítés, érlelés, tovább gondolása azoknak a témáknak, amik érdekelnek, és/vagy dolgozunk benne. A napok a szakmai közösséget tartják életben, inspiráljak a már gyakorló kollégákat, bátorítják a még nem gyakorlókat.

A szakmai napokra hivatalos mindenki, aki a Lélekrendezőt befejezte. Ezen kívül a Vezetőség tagjaiból illetve más szakterületről külsős vendégeket fogadunk időnként (ezt előre jelzem).
KERETEK: általában 6 órás blokkok, amiből 1-1,5 órát a szupervízióra szánunk, ha van rá igény.
MŰFAJ: előadás, esetbemutatás, műhelymunka (sajátélményű módszertani gyakorlat), kerekasztal (többen hozzák a témához kapcsolódó anyagukat – előre egyeztetve egymással). Természetesen egy alkalommal több műfaj is megjelenhet, ahogyan a téma kívánja.
TÉMÁK: a képző és a képzettek javaslatai alapján a megjelenő tagok állítják össze. Azok hatnak a témája (szavaznak), akik jönnek is arra az alkalomra 🙂

A jelképes részvételi díj adományként a továbbfejlesztési munkákat támogatja, az elméleti – módszertani részre – naponta 7000 Ft (bízva abban, hogy az anyagi hozzájárulás mértéke senkit nem akadályoz a megjelenésben). A csoportos szupervíziós óra ingyenes – ez a Szakmai munkacsoport munkájának a hozzáadása a végzettek munkájához.

AKTIVITÁSI pontot ér a részvétel (5 pont a 2 alkalmon való részvétel, vagy az egy alkalommal aktív munka).

2024 meseterápiás szakmai napjai

 1. A víz szimbolikája és a szimbolizációs munka kommunikációja – képek kívül és belül
  1. Jenser Márta és Stiblár Erika A víz szimbolikája: a házszenteléstől az élő-haló vízig. vallási és kulturális szimbolikától indulva, mesei példákon át az imaginációs képig vezet bennünket.
  2. Ujhelyi Petra és Stiblár Erika: Kognitív kommunikáció, a szimbólumok, metaforák, a DIXIT vagy OH kártyák képi világa, és a népmesék nyelvi fordulatai
  3. AJTÓ/KAPU képek – IM közös projektjével belépünk a közös munka kapuján.
 2. Felismerés folyamata lassított filmen (sajátélménnyel újra alkotjuk az Kliens önismereti alkalmait – minikonferencián előadott eset részletesen!!)
 3. A férfi fejlődési útjának multimodális megközelítése – TERVEZÉS ALATT
 4. MINIKONFERENCIA – SZERVEZÉS ALATT – 2024 szeptember vége

2023 meseterápiás szakmai napjai

 1. Interaktív játékok mesemunkára adaptálva
 2. BOSZORKÁNYAINK – interdiszciplináris motívumelemzés az IM módszertanával
 3. A SÓ mese 7 színe: pszichiátriai kórképtől a szövegváltozatokig
 4. Lélekben születő mese – MINIKONF

2022 meseterápiás szakmai napjai:

 1. Elindulás szövevényes képei a mesemunkában: motívumok interdiszciplináris megközelítése
 2. Transzteoretikus női fejlődési modell – több szemléleti megközelítés integrálási lehetőségei
 3. Sárkány szerepe a megküzdésben, a női / férfi fejlődésben és a szakralitásban
 4. Lilith – az első nő lenyomatai a női archetípusokban és a mesékben
 5. Mese-Lélektan-Élmény – MINIKONF