RELAXÁCIÓS életmódtól a terápiáig

A relaxáció tanulásának célja a testi-lelki ellazulás és önirányítás képességének fejlesztése, ezáltal a testi-lelki-szellemi feszültség szabályozásának segítése, a személyiség harmonizálása, kreativitás és általános teherbírás segítése. A relaxációs módszerek alkalmazása hozzásegít a stresszkezelés mellett az egészség megőrzéséhez és betegségek kezeléséhez.

A pszichológiai relaxációs tréningek vagy terápiák során a technikák elsajátítása mellett a kliens segítséget kap a lelki háttér feltárásában, és
a tanulás útját álló nehézségek elhárításában
.

Fontos, hogy azoknak az elakadásoknak az oldásában is támogatást kap, amelyek az önálló tanulást és a spontán stressz-kezelést nehezítik. A stressz jelensége olyan általános és szerteágazó, hogy legtöbb lelki és fizikai területünket érinti, ezért a hozzá fűződő munka is lehetőség egy mély és komplex fejlődésre.

Relaxációs módszerek különböző formában tanulhatók:

  • VÁRANDÓS – relaxáció (kismamáknak és gyermekágyas anyáknak)
  • GYERMEK – relaxáció (4-8 éves gyerekek számára szülői támogatással)
  • KAMASZ – relax (8-15 éves kamaszoknak, önállóan)
  • DIÁK – relax (óvodától az egyetemig, sajátosan oktatási területre adaptált program)
  • ISKOLAI – relax: relaxáció tudatos alkalmazása a testnevelésben (pedagógusoknak)
  • AUTGÉN TRÉNING (15 évtől, önállóan)
  • HANGPANCSI – hanggal vezetett relaxációs módszer
  • kiegészítő terápiás elemként mozgásos, progresszív és passzív relaxációs technikákat alkalmaznak a: Termékeny Életpálya, Szimbólumterápia, Intermodális Meseterápia

RELAXÁCIÓS TANÁCSADÁS 2-3 alkalmas pszichológiai tanácsadás, amely célzott felmérést és rövid, néhány egyszerű technikát ismertető tájékoztatást foglal magában. Kitérünk az elérhető erőforrások hatékonyabb használatára, életmódot és a lelki karbantartást érintő tanácsadásra.

RELAXÁCIÓS TRÉNINGGEL főként egészségvédő, önismereti és fejlesztő céllal dolgozunk, a technikákra helyezzük a hangsúlyt, és a háttérben levő lelki folyamatokat követnünk, támogatnunk kell. Relaxációs tréning a módszer megtanulását és begyakorlását célozza meg.
A tréninget egyéni elbeszélgetés előzi meg, ekkor kapcsolatteremtés, problémafeltárás, igények, feltételek és lehetőségek felmérése történik. Egyéni munka esetében a személy kérdéseihez, ritmusához alkalmazkodhatunk az 50 perces ülésekben. Csoportos munka során 90-110 perces alkalmakon az önismeretnek és a közösség élménynek a többlete hozzáadódik a módszer tanulásához.

RELAXÁCIÓS TERÁPIÁK esetében a nehézségek, elakadások erőteljesebbek, ezért a lelki munka nagyobb hangsúlyt kap. Cél, hogy a relaxációs technikákat tudatosan alkalmazva a mindennapi tevékenységekbe illessze a kliens, és ezáltal az életminőség javuljon, a problémák jelentősen csökkenjenek, oldódjanak.  Relaxációs terápiák a pszichológiai célokhoz igazodnak, első interjúval kezdődnek, és a terápiás szerződésnek megfelelően haladnak, akár egyéni helyzetben sajátítja el a kliens, akár a csoportos tréning folytatásaként történik ez a munka.

A relaxáció célja, hogy a testi-lelki feszültségeket (izmok, idegrendszer) csökkentve erősítsük a szervezet rendeződését, támogassuk a stressz pozitív és csökkentsük a negatív hatásait. A testtudat és testkontroll erősödése mellett hangsúlyos lelki munkát végzünk az autogén tréning során.

Az autogén tréning tanulása több hónapos folyamat, mélyre ható lelki munka, egyben hosszú távú befektetés.