AUTOGÉN TRÉNING – A relaxáció

AUTOGÉN TRÉNING a mély ellazulás módszere, az a pszichológiai módszer, amely a testi, lelki, szellemi regenerálódás lehetőségét kínálja. Kétszemélyes vagy csoportos helyzetben tanulható 2,5 – 3 hónap alatt.

Kinek javasoljuk az AT tanulását:

 • jelentős terhelések vagy krízisek sorozata esetén
 • ha tudatos lazításkor elakadások vannak
 • a saját technikák nem vezettek eredményre az önirányításban
 • megnövekedett veszélyérzetet, aggodalmat tapasztal
  megfogató indok nélkül
 • feszültség – szorongás élménye általánosan jelen van
 • csökkent a kontrollképesség, ami kitörésekben, türelmetlenségben jelentkezik
 • szomatikus tünetek jelentkeznek akár a feszültség élménye nélkül.
 • megmagyarázhatatlan kényelmetlenségérzet van, boldogság-képesség csökkent

MIBEN SEGÍTHET AZ AT?

Az Autogén tréning széles körű alkalmazásai ismertek már a klinikumban, a nevelés és pályaválasztás, a munka illetve sport területén is. (hatékonyságának hátteréről itt)

 • Prevenció és egészségmegőrzés: teljesítményfokozás céljából (sportolók és jelentős szellemi megterhelés esetén) és az immunrendszer támogatása által a mindennapi stresszhelyzetekkel szembeni ellenállóképességünket erősíti.
 • Krízis intervenció és klinikai kontextus: metabolikus és daganatos megbetegedések, szexuális diszfunkciók, endokrin zavarok, szomatizációs problémák esetén javallott.Testi-fiziológiai hatásai között sorolhatjuk: a szív és érrendszerre, légzőszervi-, gyomor és bélrendszeri-, ízületi megbetegedésekre, migrénes állapotokra és fejfájásra gyakorolt jótékony hatását.
 • A mentális egészség és jóllét: pozitív hatásokat érhetünk el a szorongásos zavarok, pánikbetegség, evés-, alvás-, érzelmi- és viselkedészavarok és nem utolsó sorban a stressz, fájdalom és kimerültség krónikus állapotai esetén. Alkalmas önismeretünk mélyítéséhez, személyiségünk fejlesztéséhez és remekül hozzájárul lelki egészségünk karbantartásához és visszaállításához.
 • További specifikus célcsoportok: gyermekek és serdülők, illetve a várandósok egyéni szükségleteihez adaptált relaxáció.

MI AZ AT?

Az Autogén Tréning (J.H. Schultz) koncentratív önellazítás, saját erőből merítő komplex relaxációs módszer (technika és önismeret egysége).

Az AT-ban az alapgyakorlatok egymásra épülnek, így hétről hétre tanulható meg a test területeinek ellazítása, belső szervek közvetett szabályozása.

A módszer az izmok ellazítása, tudatos irányítása és a belső elfogadás erősödése által, rendszeres gyakorlással hat. A gyakorlat során a vázizmok feszültségét és a vegetatív szabályozású működéseket (légzés, vérkeringés, szívműködés, emésztés) optimalizáljuk, és ezzel egy testi-lelki-szellemi rendeződést célzunk meg.

A test-tudatosság és testkontroll erősítésével az ellazulás és lelki rendeződés folyamatát erősítjük, a mindennapi stressz hatásait hatékonyabban kezeljük.

Autogén Tréninggel a test ellazítása által olyan testi és lelki folyamatokat erősítünk, indítunk el, amely az aktuálisan a legjobban hasznosítható nyugalmi állapothoz segít hozzá. A testi és lelki nyugalmi állapot támogatja a szervezet önszabályozási képességeinek kibontakozását. Ezt az AT a befele irányuló figyelem, relaxált testi állapot és önismeret feladatok rendszeres gyakorlása által teszi lehetővé.

Arra a velünk született képességre építünk, hogy a testi-lelki-szellemi egyensúly helyreállításával növeljük a szervezet önszabályozó és öngyógyító képességét, csökkentjük a distressz hatásokat, harmonizáljuk önmagunkat valóban testi, lelki és szellemi szinten.

Az autogén tréning tanításának, terapeuták képzésének szakmai egyesülete a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület (MRSZE).