Tudatosan a lélek erejével

Extravertált, gyors ritmusú és környezetre fókuszáló életmódot kínál a kultúránk jelenleg,
előtérbe helyezi a racionális feldolgozást, egyéni kiteljesedést.
Tudatos döntést kell gyakran ahhoz, hogy
elmélyedjünk a világ részleteiben, vagy
befele forduljunk, és lelki tartalmakra figyeljünk.
Nem alakulnak ki spontánul a
lelki munkamódjaink,
rítusaink,
ritmusaink,
amelyek eligazítanának belső életünkben
.

A tudatos stresszkezelés rávezet arra, hogy figyeljünk testünk és lelkünk jelzéseire, kezeljük a minket érő feszültségeket és tereljük a ránk ható és bennünk születő energiákat termékeny utakra. Egy kiemelt stresszhelyzetben magunkra vagyunk utalva, akárcsak az élet felemelő és megrendítő szakaszainak megélésében végső soron egyedül vagyunk.

A hitünk, a szeretet-kapcsolataink és a képviselt értékeink megtartó erejükkel sokat hozzátesznek az életünkhöz, gyakran pótolhatatlanok. De mindezek mellett a belső történéseink a saját felelősségünk, tőlünk függ, hogy az egészségre törekvő, harmonizáló potenciálunk kibontakozhat-e, hogy belső energiáink hasznosíthatóak-e.

Ahhoz, hogy ezek az energiák bennünket gazdagítsanak, szükséges tudnunk, hogy lelki erőnlétünket hogyan tudjuk megőrizni vagy helyreállítani. Belső egyensúlyunk felborult és támogatásra szorul akkor is, ha még nem vagyunk betegek. Ha olyan tüneteink vannak, mint az alvási nehézség, gyakori fáradtság, kimerültség, fásultság, kiégés, akkor érdemes tudatosan fókuszálni a belső egyensúly visszaállítására, de sok más pszichovegetetatív és pszichoszomatikus tünet esetében is aktuális feladat a belső erőnlét erősítése.

Mindezek érdekében az önismeret célzott területei segítenek. Ha megismerjük, megtanuljuk kezelni, megelőzni és megoldani a minket érintő hatásokat, akkor mind az egészség és egyensúly védelme, mind a célok követése és környezetünk támogatása sikeresebb lesz.

Meg kellene ismernünk és tanulnunk:

 • az erőforrások keresése és védelme saját határaink tiszteletben tartásával, testi – lelki és szellemi téren (testmozgástól a szellemi megújulásig – tanulásig)
 • kis örömök megélése, automatikus negatív gondolatfolyamok kezelése, pozitív életszemlélet, jelenre figyelés képessége
 • stresszhelyzetek és feladatok észlelése kihívásként, megküzdési képesség erősítése, pszichoimmun rendszerünk erősítése
 • befele fókuszálás képessége, belső utak követése, testi és lelki jelzések olvasása, energetizáló technikák rendszeres alkalmazása

Valamennyi terület önmagában is és főként együtt szolgálja azt a testi-lelki-szellemi egyensúlyt, ami a meglévő élethelyzet elfogadását, az öröm és derű megélését, a kiegyensúlyozottság és énhatékonyság élményének a növelését segíti. A pszichológia különböző irányzatai és módszerei rövidebb-hosszabb idő alatt megoldást kínálnak a fenti területeken.

STESSZKEZELÉSRŐL ÁLTALÁBAN

A stressz fontos része életünknek,
leggyakrabban egy szükséges és hasznos dolog.
Akkor válik problematikussá, ha
túl sokszor és túl hosszú ideig átlépi az egészségesen elviselhető mértéket.

Az elviselhető stressz-szint személyenként és egészségügyi állapotonként különbözik. Ha nem tudjuk kontrollálni és az ismert eszközeink nem elegendőek a stressz szükséges csökkentésére, akkor indokolt szakmai segítséghez fordulni. A relaxáció gyűjtőnéven a pszichológia aktív és passzív technikákat alkalmaz, amelyeknek célja testi gyakorlatokkal és a figyelem irányításával elért testi-lelki-szellemi állapotváltozás.

A komplex stressz-kezelés lehetőségei:

 • a tudatos stressz-kontroll erősítése (helyzetek értelmezése, megküzdési képesség)
 • a lelki háttér rendezése (automatikus gondolatok, érzelemirányítás megismerése, fejlesztése)
 • a relaxációs technikák és módszerek elsajátítása (aktív és passzív technikák)
 • tudatos életmód (étkezés, mozgás, bioritmus)
 • harmonikus életmód (személyiségfejlesztés, tudatos jelenlét – flow élmény, meditáció-imagináció)

A pszichológia ágazatai mindegyik fő területen adnak eszközöket, amelyek segítséget jelentenek olyan esetekben, amikor nem tudunk önerőből hatékonyan elsajátítani, az életünkbe illeszteni egy-egy szükséges módszert, gyakran még egy technikát sem. A csoportos és egyéni munka esetében az önismeret és tanulás mellett olyan személyre szabott támogatás történik, ami a szükséges területekre is kiterjed ahhoz, hogy a tapasztalatok beépíthetőek legyenek az egyéni életbe és valóban hasznosuljanak.

Relaxációs módszerek haszna a megfelelő elsajátítás és gyakorlás után a tünetcsökkentés, kiegészítő kezelés, hatékonyság növelése, az idegrendszer harmonizálódása és a közérzet javulása, ami a szakmai protokoll szerint:

 • feszültség- és szorongáskezelés, alvászavar
 • pszichovegetatív megbetegedések, szomatikus (bőrgyógyászati, nőgyógyászai, kardiológiai, belgyógyászati) betegségek
 • immuntréningekkel krónikus, daganatos betegségek pozitív befolyásolása
 • orvosi beavatkozásokkal, kezelésekkel járó félelmek, fájdalmak oldása és fájdalomcsökkentés
 • pánikbetegség és depresszió tüneteinek csökkentése
 • humán foglalkozásúak mentálhigiénés „karbantartása”
 • prevenciós módszer egészségesek számára: önszabályozás erősítése, kreativitás, teherbírás fejlesztésére, koncentráció és hatékonyság javítására