TANÁCSADÁS FOLYAMATA

Életvezetési-, párkapcsolati-, pályaorientációs-, nevelési-, gyermekvállalással kapcsolatos és a tehetséggondozási tanácsadás – példák a pszichológiai tanácsadás területeiről. Krízis esetében a segítségkérés sürgető, azonnali. De gyakran a segítség igényétől a tényleges lépésig hetek, hónapok telnek el. Amikor “megérett az idő” vagy “nagyon nehéz, fájdalmas” a lélektani állapot miatt már nem halogat a kliens, segítőt keres.

A pszichológiai tanácsadás szakmai eszközök alkalmazását jelenti (tesztek, módszerek) egy gyógyító kapcsolatban, amely mindvégig egy kölcsönös munka, az őszinteség és az önkéntesség jegyében. A pszichológiai kapcsolatra és a történésekre titoktartási kötelezettség vonatkozik.

Szakmai területek, amelyekben segíteni tudok

  • szorongásos tünetek, pszichoszomatikus betegségek esetén egyéni terápia
  • autogén tréning és relaxációs módszerek egyéni, csoportos tanítása, pedagógus-képzés
  • asszertív kommunikáció, erőszak és indulatkezelés, magatartási problémák
  • egyéni és csoportos meditáció – imagináció (szimbólumterápia), meseterápia
  • krízisintervenció megterhelő életesemények esetén, felmérés, tanácsadás
  • gyászfeldolgozás, súlyos betegek kezelésének támogatása (Simonton tréning)
  • tehetséggondozás, pályaválasztás, otthonteremtés, gyerekvállalás – szülés
  • alkalmazkodási nehézségek, fejlettségi szint felmérése

A TANÁCSADÁS folyamata:
Kapcsolatfelvétel az első telefonnal vagy e-maillel kezdődik, amikor a kliens bejelentkezik és időpontot egyeztetünk. Gyerekek, de jellemzően kamaszok esetében is a szülő jelentkezik.

A kapcsolat felvétele után az előre egyeztetett időpontban 50 perces alkalmakra találkozunk életkortól függetlenül, általában több alkalommal. Gyerekek esetében az első találkozást megelőzi a szülőkonzultáció 1-2 alkalma.

Problémafeltárás és célkitűzés megfogalmazása általában 3-4 alkalom. A közös munka pontos célja gyakran csak az első találkozások után fogalmazódik meg.

A terápia-gondozás-fejlesztés formáit a „szerződés” keretében beszéljük meg, ami a munka második szakaszának kezdete. Ekkor a közös munkánk javasolt időtartamában, munkamódban, alkalmazott módszerekben egyezünk meg.

A munka lezárása 1-3 alkalom, a munka mélységének és jellegének megfelelően. Fontos, hogy minden elkezdett munkánál a lezárás folyamatát is segíteni kell.

Utógondozásnak hívjuk azt a lehetőséget, hogy egy kialakított kapcsolatra alapozva időnként 1-2 alkalmas konzultációt kér a kliens a későbbiekben.

Súlyos pszichés állapot feltárása és pszichoterápia indokoltsága esetén klienseimet segítem klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta kollégához fordulni, szélesebb körű szakellátást igénybe venni. Hosszú távú terápiájukban klinikusi együttműködéssel veszek részt.

Felkészülés a találkozásra, mit hozzon magával:

Lehetőség szerint hozza magával bizalmát, és nyitottságát, gyógyulni, változni, tanulni akarását. Ha van, hozza korábbi vizsgálatának, probléma magoldási és gyógyulási törekvésének dokumentációját, erre vonatkozó jegyzeteit, összeszedett gondolatait.

KAPCSOLAT: +36 20 562 1639
stiblar.erika@pszichoforras.hu