Képzés - mesepszicho

BEVEZETÉS a mesepszichológiába – meseterápiás képzés 1.

2024 ősszel két csoport indul!

Bevezetés a mesepszichológiába című

– akkreditált képzés a népmese pszichológiai célú alkalmazáshoz bármely humán segítő területen.

2024 ŐSZ:

I. csoport: 2024. augusztus 31 – szeptember 15

II csoport: 2024 szeptember 07 – szeptember 22

Budapest, Liliom utca

A képzés tájékozottságot ad a meseterápiás szakmai közegben, gyakorlati tudásanyagot ismertet pszichológusoknak és más segítő szakmában dolgozóknak, népmesében jártasságtól függetlenül.
A Bevezetés képzés célja a módszertani alapok mellett bemutatni a mesekultúra közegét, amelyben a meseterápiák helyet kapnak. A képzési a szakaszban még a népmese pszichológiájának múltját és jelenét, interdiszciplináris alapjait, a népmese spontán pszichológiai hatásának szakmai feltételeit ismerhetik meg a résztvevők. A képzés hangsúlyosan a pszichológiai alkalmazást járja körbe, gyakorlat és sajátélmény centrikus.
REGISZTRÁLNI lehet még az őszi csoportokra, vagy
előregisztrálni a 2025-es időpontra:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5utTbrDAVsGKtXSMW4bLrSQdsOvuGJMiXhK5n_GVWf1-vBA/viewform
A képzés későbbi szakaszait az MRSZE keretében szervezzük. Részleteket:
https://relaxacio.hu/modszerek.html
http://pszichoforras.hu/mesepszichologia/intermodalis-mese-kepzesi-rend/
Az előző képzésről élmények, megosztások:

A mélyben, szépen, lassan hozott egy változást, így sokat elviszek a folyamatokból. Sokat felfedett nekem a mese, és még a beadandó dolgozat kigondolásánál is segített felidézni, hogy mi az, amit átéltem és hogyan tudnám másnak átadni a mesét. Egy különös varázsvilág ez, nagyon szép és nagyon gazdag.  D.D – pszichológus

A meseműhely során az addig számomra elsősorban az ambivalenciát  képviselő, kevésbé érdekes vagy hangsúlyos királynő szerepe kapott jelentős többletet. Ez hozzá segített a női szerepek eggyel árnyaltabb interpretációjához. Továbbá remélhetőleg ez által közelebb kerültem saját magam, nő társaim megértéséhez is. D.A. – gyógypedagógus

Számomra a legnagyobb „koppanás” az volt, amikor átfordult bennem a szüle értelmezése. Elkezdtem rá úgy, mint a kapcsolatainkban a suttogó depresszió és bizonytalanság megtestesítőjére. Azóta is sokszor eszembe jut a hétköznapokban is, hogy hol van épp a szüle és melyik fázisában van jelen az aktuális konfliktusban, helyzetben. G.E. – pszichológus

Rájöttem, hogy 3-6 éves kori elhárító mechanizmusomat dolgoztam meg felnőttként, mint például a segítség elfogadása. nekem ez egy olyan tanulópénz volt, amely kapaszkodót ad a jövőre nézve. B.A. – tanár

RÉSZLETES ISMERTETŐ:

MESETERÁPIÁS KÉPZÉS PSZICHOLÓGIAI ALKALMAZÁSRA – 1 SZAKASZ

Segítő szakemberek számára indul „BEVEZETÉS A MESEPSZICHOLÓGIÁBA” című akkreditált képzés. Intenzív, élményalapú, pszichológiai alkalmazást előtérbe helyező, általános mesekultúrára rátekintő képzés. A módszer egyéni és csoportos formában eredményesen használható a pszichoedukációtól a terápiás alkalmazásig.

A Mese olyan, mint a Banya, azt az oldalát mutatja nekünk, amire készen állunk – lélektani értelemben! Hozzáférni ehhez a gazdagsághoz – ebben indít el a képzés 1. szakasza. A képzés további szakaszai a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület (MRSzE) belső képzéseként végezhetők el.

KÉT CSOPORT INDUL 2024 ŐSZÉN: – jelentkezési határidő 08.18. (szabad helyek függvényében)

1 csoport: aug 31 – szept 15

  1. csoport: szept. 7 – szept 22

A képzés részletes ismertetője:

A képzés része a személyes jelenlétű oktatás, sajátélmény és gyakorlatok mellett az egyéni tanácsadás, jegyzet és online irodalomhoz hozzáférés.

Ez a meseterápiás képzés főként a komplexebb pszichológiai alkalmazás alapjait tartalmazza, de általános tájékozottságot ad a jelenlegi mesekultúrához is. Népmesében jártasságtól függetlenül alkalmazható gyakorlati tudásanyagra helyezzük a hangsúlyt. Aki elcsábul, idővel jártas lesz mindenképpen 😊

A Bevezetés képzés célja a módszertani alapok mellett bemutatni a mesekultúra közegét, amelynek egy szeletét alkotják a meseterápiák is. Ebben a képzési a szakaszban a népmese pszichológiájának múltját és jelenét, interdiszciplináris alapjait, a népmese spontán pszichológiai hatásának szakmai feltételeit ismerhetik meg a résztvevők. A képzés hangsúlyosan a pszichológiai alkalmazást járja körbe.

REGISZTRÁLNI lehet az őszi időpontra, és előregisztrálni a 2025-es csoportra:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5utTbrDAVsGKtXSMW4bLrSQdsOvuGJMiXhK5n_GVWf1-vBA/viewform

“Pszichológiai szempontból nem az a kihívás, hogy a népmeséknek a lélektani gazdagságát megtaláljuk. Az a kihívás és egyben cél, hogy a hallgatónak segítsünk eljutni a kollektív történetből egy egyéni meseélményig, majd támogassuk azt, hogy a közös szimbólumokból a személyes olvasatot elkezdje megalkotni. A mesemunkában az egyéni lélektani értékét tudjuk erősíteni a mesének, de a foglakozás céljának megfelelően. A BEVEZETÉS képzésben az Intermodális Mesepszichológia módszer alapjait sajátítja el a résztvevő.

A program tartalma:

A népmesék fejlesztési célú és mentálhigiénés hatásainak a kifejtéséhez ad:

  • gyakorlatcentrikus elméleti ismereteket
  • pszichológiai adaptációt segítő koherens személetet, és
  • a tudatosan meseélményhez módszertani eszközöket.

A képzésben követjük, ahogyan a történetek alkalmazásában az önismereti és művészetterápiás eszközöket felhasználjuk, és összehangoljuk a néprajz alapvetéseivel. Fogódzókat ismer meg a résztvevő ahhoz, hogy különböző szakterületen meghatározza a mese-alkalmazás célját, kiválasszon mesét, és megérintse vele a csoporttagot – egyént.

Képzés szakaszai:

  1. MESEMŰHELY– sajátélményben a résztvevők megtapasztalják a mesemunka lépéseit, saját alkotások, önismereti feladatok által a népmesék komplex lélektani hatását. Ez az indító mesemunka intenzív és demonstratív, a későbbi képzésben viszonyítási alapként szolgál.
  2. LÉLEKRENDEZŐ NÉPMESÉINK-ben a mesepszichológia interdiszciplináris hátteréből megismernek szeleteket: folklorisztika meseelmélete, filológiai munkák, kulturális és pedagógiai alkalmazások jelenlegi formái. Gyakorlatban ismertetjük a mesemorfológiai alapismereteket, ami a meseválasztás előkészítéséhez szükséges.
  3. A NÉPMESE SPONTÁN HATÁSAI-ban a pszichológiai alapokat tekinti át a képzés: mese spontán hatásmechanizmusa, a pszichológiai hatások alapfeltételei, mesék alkalmazásának területei és céljai, szempontok a mesefoglalkozások szervezéséhez a kompetencia körök megtartása mellett. Egy ajánlott irodalmat a hallgatók egyénileg bemutatnak, és a képzés végére rövid foglalkozási tervezetet készítenek egy mese bevezetéséhez.

Részletes tematika és leírás a honlapon:

https://pszichoforras.hu/mesepszichologia/bevezetes-a-mesepszichologiaba-kepzes/

Képzés szervezője és vezetője:

Stiblár Erika tanácsadó szakpszichológus, autogén tréning és szimbólumterápiás gyakorlatvezető, MRSZE elnökségi tag, AVP tréner, az Intermodális Mesepszichológia módszer kidolgozója.

Időpont – helyszín: BUDAPEST, személyes jelentét

8.30. – 17.00 szombaton / 9.00 – 15.00 vasárnap

A nagyszámú érdeklődés miatt KÉT CSOPORTOT indítunk 2024. őszén.

I.csoport augusztus 30. – szeptember 15.: 2024.08.30.-09.01., 09.14.-09.15.

  1. csoport szeptember 7. – szept. 22.: 2024.09.07.-09.08., 09.21.-09.22.

Az INTERMODÁLIS MESEPSZICHOLÓGIA képzés a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület specializációs képzéseként folytatható.

Lélekrendező Mesemunka – meseelemek alkalmazása (30 óra):
2024.11.10.; 11.12. (kedd d.u. ONLINE); 11.16.-11.17.

Intermodális Mesepszichológia – elmélet és módszertan (30 óra):
2024.12.07., 12.10 (kedd d.u. ONLINE),
2025.01.10.-01.11.

Intermodális Meseterápia – szupervízió (40 óra):
2025 február 14-től – májusig 7-ig háromhetente 1-1 hétvégi nap a résztvevőkkel egyeztetve

Regisztrációs felület:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5utTbrDAVsGKtXSMW4bLrSQdsOvuGJMiXhK5n_GVWf1-vBA/viewform

Részvételi díj (jelentkezés a befizetéssel válik aktívvá):

120.000 Ft – jelentkezési és befizetési határidő 08.18.

A részvételi díj tartalmazza:

  • jegyzetet, szakmai anyagokat – gyakorlatokhoz szükséges anyagokat, alkotáshoz felhasznált eszközöket, valamint a vizsga díját.
  • a teljes kívánt irodalomhoz való hozzáférést biztosítja a képző, továbbá szükség esetén egy alkalommal egyéni konzultációt a képzés során. A feladatok értékelése az előre megadott szempontoknak megfelelően történik.

A BEVEZETÉS képzés akkreditált pedagógus, pszichológusok, és más segítő szakmát gyakorlók számára. A teljes 130 órás Intermodális Mesepszichológia képzés további szakaszai az MRSZE belső akkreditációjának részét képezik, pedagógusok számára 30 óra elszámolható a 100 órából (nem ped-akkreditált képzésként). Pszichológusok és más segítő szakemberek számára pedagógus munkakörben érvényesíthető a kapott pont.

A módszerről, képzésről további információk:

https://pszichoforras.hu/intermodalismesepszichologia/

Alapítási sz.: 288/10/2020, Ny.sz: A/9811/2020, érvényes: 2025.08.22.-ig

FAR: B/2020/005822

kép forrása: pixabay